Accepta oamenii asa cum sunt! Nu le cere mai mult decat iti pot da!

Un om mic la stat, dar mare la sfat mi-a zis de multe ori si imi repeta mereu: “Irina! Ia oamenii asa cum sunt! Nu le cere mai mult decat iti pot da!” Asta e un sfat minunat si inca n-am reusit in totalitate sa il urmez, dar cam asa stau lucrurile in teorie:

1. Uita-te in oglinda!

Ce vezi? Iti spun eu! O perfectiune imperfecta! Tu, cititorule esti unic si tot-odata asemeni celor din specia ta! Un idivid cu calitati si defecte! Un intreg in care s-au suprapus atat lucruri frumoase cat si mai putin frumoase, care impreuna te fac un intreg minunat si unic. Incearca sa te perfectionezi cu fiecare zi care trece! Daca ieri ai fost mai rau decat astazi, iar maine vei fi mai bun, atunci ai atins ceea ce eu numesc “perfectionare”. Competitia fa-o mereu cu tina insati.

2. Accepta-ti defectele!

Accepta ca sunt anumite lucruri la tine pe care nu le vei putea schimba, oricat de mult ai tinde spre perfectiune! Accepta-te asa cum esti! Imi place sa cred, sau cel putin asta ma ajuta la a ma accepta, ca fiecare defect este si o calitate si vice-versa. De exemplu: Daca esti perseverant, pe alocuri probabil ca esti considerat tupeist; daca esti independent, uneori vei fi considerat egoist; daca esti jovial, uneori vei fi considerat prostut!

3. Priveste in jur si incearca sa observi numai jumatatea plina a paharului!

Oamenii sunt oameni! Cu bune si cu rele!” Sau cel putin asa se spune. Ce poti deduce din asta? Ca orice om are momentele lui de umanitate, si orice om are lucruri bune de oferit. Incearca sa te uiti atent in jurul tau, la oamenii care te inconjoara zi de zi: colegi de munca, prieteni, familie. Cu siguranta vei observa ca fiecare dintre ei are macar o calitate pe care tu o apreciezi. Admira-i calitatea! Complimenteaza-l pentru lucrurile bune, si accepta-i defectele. Cu siguranta si tu vei fi acceptat cu bune si cu rele.

4. Cunoaste-ti aproapele!

De multe ori traim alaturi de oameni si multe subiecte raman “tabu”. Din pacate, oamenii nu sunt suficient de curajosi pentru a-si impartasi temerile, dorintele, trairile. Cred ca asta se intamlpla din cauza ca de multe ori nu au fost real ascultati si pur si simplu s-au dezobisnuit sa impartaseasca. Asculta-ti aproapele cat de mult poti! Retine ce auzi! Incearca sa privesti problema si din punctul lui de vedere si empatizeaza. Empatia e un lucru mare, dar e cel mai minunat sentiment pe care-l poti oferii si vei vedea ca si ceilalti vor fi mai empatici cu tine!

5. Invata sa exploatezi calitatile celor din jurul tau!

Atunci cand ai aflat cam ce defecte si calitati au cei din jurul tau, atunci cand te-ai bucurat sa le vezi latura frumoasa si sa le accepti defectele, bucura-te de calitatile lor. O relatie frumoasa se leaga atunci cand ne bucuram de calitatile celui de langa noi. Atunci cand ii cerem fiecaruia ceea ce ne poate da, ceea ce vrea sa ne ofere si ceea ce el, fara efort poate oferi. Daca ceri omului mai mult decat sentimental iti poate da, il vei frustra! O cale sigura catre esec emotional.

6. Schimba ceea ce nu poti accepta!

In final, pot adauga un singur lucru: “Exceptia intareste regula!” Ceea ce nu poti accepta, schimba!

Advertisements

One thought on “Accepta oamenii asa cum sunt! Nu le cere mai mult decat iti pot da!

  1. Alina Manu says:

    Cam asa e, Irina, omul e fiinta duala, cu bune si rele, e cand sublim, cand intunecat…iar pe cei din jurul nostru, avem puterea de a ni-i apropia, sau tine la distanta, avem caderea de a-i judeca, dar mai bine-NU, avem ocazia sa ii cunoastem cu adevarat, sau putem rata sansa asta…depinde de noi…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s