Diferenta dintre un popor nationalist si un popor hei-rupist!

Astazi fac pe lupul moralist! Cu riscul de a fi arsa pe rug, imi critic poporul! Dar o fac din dragoste de tara, deci scopul scuza mijloacele!

Am trait mare parte din viata in Romania, dar am trait si peste mari si tari, acolo unde scrierile biblice scriu cum ca, ar curge numai lapte si miere. Tin minte ca atunci cand studiam la orele biblice ce insemnatate a dat scriitorul “mierii si laptelui” care de fel nu exista din besug in Israel, se gaseau fel de fel de interpretari gen mierea este asociata cu dulceata fructelor, etc si amd… Pe vremea ‘ceea nu dadeam insemnatate lucrurilor si nici nu ma interesa foarte tare. Cumva dupa zeci de ani realizez, dintr-un alt colt al lumii, ce insemna sintagma “miere si lapte”, intelegere pe care poate nici cei de acolo nu o realizeaza pe deplin asa cum o inteleg eu astazi: mierea si laptele curg prin venele poporului ce populeaza acele meleaguri. Mierea si laptele se refera la dragostea de pamant, la dragostea de unicul pamant pe care constientizezi ca poti exista (caci stim cu totii ce se poate intempla cand n-ai un pamant al tau). Mierea si laptele se refera la dragostea fata de seamanul tau, ce-ti poarta incarcatura genetica, specifica originii tale. Intr-un cuvant: Nationalismul!

Imi amintesc cum in prima vara cand am revenit in Romania, proaspat “lasata la vatra”, m-am dus sa-mi vizitez rudele de pe meleagurile Romaniei. Printre multe vizite am fost si in casa unor rude, ce aveau un fecior, mandrie mare! Baiat destept, cultivat, absolvent de Poli, tehnologizat, cu vise mari de implinire in America. Tin minte ca s-a starnit o discutie, in care era intrebat de catre unul din parintii mei, daca el crede ca in strainatate merg cainii cu colacii in coada (si credeti-ma ca nu o fac), iar el a replicat ca nu are de ce sa ramana in Romania, ca statul Roman nu-i ofera nimic, ca statul Roman ii este mai degraba potrivnic decat aliat in propria-i dezvoltare. Nu m-am implicat in discutie, dar tin minte ca-mi doream sa nu fim rude. Cat de trist poate fi un om care asteapta ca lucrurile sa-i fie servite pe tava! Cat de trist poate fi un om atunci cand nu vede cat i-a oferit lui tara sa, iar el este atat de lacom incat nu vrea sa ofere nimic inapoi. Statul Roman il tinuse pe bancile scolii timp de 12 ani, statul Roman mai mult, il tinuse pe bancile facultatii timp de inca 5 ani, fara sa-i ceara nimic in schimb, decat sa invete si printr-o intelegere tacita sa dea inapoi ceea ce a invatat, ramanand in tara si folosindu-si intelectul in interesul poporului sau. E greu?! E greu, dar pana la urma nimic nu-i usor pe lumea asta!

Si plecand de la cele descrise mai sus, fac comparatie intre doua popoare: unul inzestrat cu miere si lapte curgandu-i prin vene si altul inzestrat cu frustrare, lacomie si resemnare. Si ma intreb de ce diferentele astea? E genetic? E deprins? E o combinatie intre cele doua?

Partial poate fi genetic, daca stam si analizam tendinta Romaniei in cursul istoriei de a se da dupa cum bate vantul! Si atunci ne resemnam sau corectam prin deprindere un defect genetic?! Eu zic: corectam?!

Si cum corectam?! Pai ia sa vedem: luam exemplu popor nationalist si studiem practici de nationalizare:

–          In Israel copii stau lipiti de parinti 3 luni. 3 luni mari si late au mamele sa stea acasa cu copii lor, iar apoi pleaca la munca. Insa, copii au crese de stat bine dotate, unde sunt frumos ingirjiti, unde socializeaza de la o varsta frageda cu co-nationalii sai, unde invata ca fac parte dintr-un intreg si nu devin individualisti, unde invata ca e mai simplu sa rezisti impreuna cu cei ca tine, decat singur;

–          In Israel, in pograma scolara este impus obligatoriu, ca din momentul in care un copilas intra pe bancile scolii si pana termina liceul, in timpul programului scolar, sa-si fi vizitat toata tara, sa-si fi cunoscut fiecare coltisor al patriei sale. Faptul ca-ti cunosti meleagurile, batandu-le la picior, privindu-le prin propri-ti ochi, fumusetea, oare nu te face sa iti iubesti mai mult patria decat orice carte de geografie?;

–          In Israel, cand incepi liceul, timp de un an de zile esti obligat sa faci si munca in folosul comunitatii timp de cateva ore pe saptamana. Timp in care, in loc sa-ti plangi de mila ca orice adolescent frustrat, poti sa vezi ce se intampla in jurul tau, poti sa vezi cum tu poti schimba anumite lucruri din jurul tau;

–          In Israel, exista “Ziua in care iti amintesti”, chiar inaintea zilei nationale. Si ce iti amintesti in ziua aceea? Iti aduci aminte de toti soldatii, civilii, care si-au varsat sangele ca tu sa ai o patrie. Si-n ziua in care iti aduci aminte, exista o sirena care rasuna la aceasi ora fixa, in toata tara, timp de un minut. Minut in care, orice ai face, oriunde ai fi, te orpesti si-ti iei un minut de reculegere, in care iti amintesti. Prima data cand am asistat la o astfel de sirena, eram in trafic: toate masinile s-au oprit in loc, o autostrada intreaga de masini stationate, oameni care au pasit in exteriorul lor, si pentru un minut, si-au unit amintirile si gandurile in acelasi lor: la cei ce nu mai sunt pentru ca ei sa fie! O astfel de unitate, nu poate fi decat de admirat!

Ar mai fi multe de spus despre nationalismul unui popor. Ar fi multe de invatat!

Nu ne putem astepta ca schimbarea sa vina de sus, pentru ca schimbarea nu se poate produce decat atunci cand incepi sa schimbi cel mai mic detaliu si de acolo pornesti catre intreg.

Se zice ca omul sfinteste locul. Atunci cand va ganditi la spitale cu infirmiere acre, la administratii cu functionare intepate, la scoli cu profesori dezinteresati, ganditi-va ca inaintea statului, exista acel om, om care sfinteste locul…

Advertisements

3 thoughts on “Diferenta dintre un popor nationalist si un popor hei-rupist!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s