Control Freak

Spiritul universal nu ne judeca, judecata este o inventie umana, o modalitate de a compara, contrasta si controla pe masura ce ne judecam pe noi insine fata de standarde artificiale si deseori ideale de perfectiune, moralitate sau adevar.” Platon

Ce faci atunci cand nu detii controlul?!

Unii oameni se bucura sa nu-l detina! Controlul te poate incarca de raspundere, de responsabilitati. Unora le place sa fie purtati de colo, colo, fara sa poata fi acuzati de ceva. De ce i-ar acuza cineva daca n-au detinut nici-cand controlul?

Insa, pentru unii oameni, detinerea controlului e un soi de liniste sufleteasca, e ca si cand ai face curatenie generala in ganduri, in suflet si in rostul vietii. Cand detii controlul ai siguranta ca totul se poate duce numai intr-o singura directie, in cea catre care ghidezi tu, detinatorul controlului, lucrurile pentru a se duce.

Atunci cand nu detii controlul, pe de alta parte, si nici nu vrei sa ti-l asumi chiar daca ai putea, nu poti fi acuzat de nimic. Totul e lasat in voia sortii, in voia sortitului, la voia intamplarii… S-ar putea spune ca viata nu ti-a fost prielnica, sau ca pur si simplu ai avut destinul amar. Tu, cel ce nu ti-ai asumat nimic, n-ai nicio vina, ca doar asa a fost sa fie, n-ai avut niciun control, nicio scapare.

Insa este oare detinerea controlului cu adevarat reala, sau doar o falsa impresie de detinator? Poti oare tine fraiele atat de bine, chiar si atunci cand caii intalnesc in galop un sarpe?!

Poti oare ghida traiectoria vantului, indispozitia interlocutorului, opinia altuia sau pur si simplu cursul vietii? Care este atunci adevarul?!

In testamentul vechi scrie ceva de genul –“totul este stabilit dinainte, dar permisiunea de a schimba va este data”- tin sa mentionez ca habar nu am unde apare si in ce contex sau daca este chiar ad litteram, asa o tin eu minte. Si ma intrebam la ce oare se refera –“totul este stabilit dinainte”, ca apoi sa intre in stransa corelare cu –“permisiunea de a schimba va este data”? E un soi de, viata e lasata la voia intamplarii, deci nu detii controlul, lucrurile se intampla pur si simplu, dar cu toate astea poti interveni intr-un fel. Interventia asta a omului in divin, pana la urma ce ar putea fi, sau cum ar putea interveni?!

Nu este oare vorba despre o decizie personala? Atunci cand lucrurile se intampla, pentru ca asa au fost menite, sau sortite, sau biblic spunand, stabilite anticipat de catre seful suprem, felul in care noi le percepem, decizia noastra de a le vedea sumbre sau vesele, de a le aborda sau de a le ignora, de a ne confrunta sau a ne face indiferenti, nu este aceasta decizie de spectru defapt, interventia noastra in divin?!

Nu este oare perceptia noastra asupra lucrurilor, nimic mai mult decat directia reala in care curge cursul vietii noastre? Decezia de a actiona, decizia de a stagna, decizia de a percepe sau de a ignora, este pana la urma o asumare sau nu a controlului.

As putea filozofa pe tema asta ore-n sir, oamenii se judeca unii pe altii necontenit, tocmai pentru felul in care x sau y isi asuma sau nu controlul, reactioneaza sau interactioneaza. Fiecare are o viziunea diferita sau, uneori viziunile pot fi asemanatoare intre diferite tipologii de caractere. Insa, pana la urma, spectrul viziunii este atat de larg, incat oamenii reactioneaza diferit la durere, la suferinta, la bucurie, la iubire…

Nu am mereu raspunsurile gata incalzite. Nu toate felurile mele se definitiveaza cu concluzii, pentru ca uneori lucrurile raman neconcluzionate chiar si pentru mine. In cautarea de noi opinii si de diverse unghiuri de a privi viata, n-ai cum sa le servesti  pe toate pe tava. Nu-mi cer un fel de scuze ca las lucrurile neterminate, chiar daca asa ar parea, insa vreau sa mentionez ca nu exista mereu un sfarsit la un curs al gandirii, el poate continua etern sau doar pe alocuri sa revina in vizor.

Advertisements

6 thoughts on “Control Freak

 1. Radu says:

  Pai le-ai acoperit cam pe toate 🙂
  Dar cred ca oamenii nu reactioneaza prea diferit. Afiseaza unii diverse atitudini, care li se par potrivite, sau poate le-au vazut la tv 🙂 . Sau nu vor sa para vulnerabili. Dar in esenta sintem cam la fel.

 2. Alina Manu says:

  Falsa impresie mai avem cand credem ca detinem controlul…suntem mereu dependenti de ceilalti, actiunile/inactiunile lor intersectand adesea cu ale noastre….Avem uneori impresia ca la mansa suntem noi, dar ne trezim la realitate brusc, ori-decate -ori interesele noastre se intersecteza cu ale altuia. Nimeni, absolut nimeni nu a putut sa detina un control absolut, cel mai adesea rezultatele finale fiind de fapt urmare a ce au facut/ce nu au facut altii…

 3. balcescu says:

  Și o țuică fiartă îți poate scăpa de sub control. 🙂
  Ok, controlezi tu ce controlezi, dar oare nu ești și de partea cealaltă a controlului?

  Dar oare?
  Controlezi tu mingea în driblinguri și fente până ajungi aproape de țel, dar atunci tre’ să te desparți de ea (cu o mișcare controlată, bineînțeles) pentru ați atinge țelul.
  Dar în zborul ei spre coș pot să intervină 436 de factori externi care să o deturneze (+/- 6 factori).
  Există și concluzii …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s