Adela!

Adela locuieste la Targusor, undeva langa Ploiesti. Adela e o fata firava, cu ochi mari de caprioara. Adela e tanara, frumoasa si vesela. Acum este vesela! Adela este deosebit de literara si sensibila. Are un simt al cuvintelor iesit din comun si le asterne pe hartie intr-un fel magic, care te face s-o admiri, sa-ti spui: “Uite o femeie care gandeste frumos!” Adela este premiata si publicata! Poezia ei poate fi citita in filele revistei Penitenciarului pentru femei, de la Targusor.

Va intrebati de ce publica poezie in reviste de penitenciar?! Pentru ca acolo locuieste Adela! Intr-o celula stramta si inghesuita, impreuna cu 2 colege. Una dintre ele si-a omorat sotul, dar Adela zice ca era un nenorocit care-si batea nevasta ca pe fasole, pana cand, ea, nevasta, s-a saturat.  Asa o fi, cine sunt eu sa judec! Adela se afla in penitenciar pentru furt, un furt minor pe la Constanta si mai are cam un an de ispasit. Dar Adela e vesela in penitenciar, e sanatoasa si mai ales curata!

Adela n-a fost hoata mereu si nici nu-i sta in caracter. Probabil n-ar fi devenit nici-cand daca n-ar fi avut o patima. Patima iubirii?! Patima drogurilor… inca nu m-am lamurit!

Cand Adela era mica, avea o mama iubitoare, un tata alcoholic si-o sumedenie de vecini ce-o admirau. A fost mereu premianta, cizelata si titrata. Era un fel de mandria cartierului de la periferia Bucurestiului. Un cartier de oameni simpli! Ea promitea multe… Scria de mica, iar cand a venit vremea facultatii a intrat cu brio la stat!

Tare mandra era coana Chiva de ea. Chiva e mama ei, singurul om care a dus-o-n-spate pana azi de cand a inceput calvarul. Chiva trebuie sa va zic, e o femeie mica, munceste mult, e un monument de putere si de speranta. Chiva e o mama eroina! Prin Chiva am cunoscut-o eu pe Adela. Din poze, din amintirile Chivei, din confesiunile pe care mi le facea cand venea de la penitenciar, dar mai ales din filele de poveste pe care Adela i le scrie de acolo.

Dupa ce a intrat la facultate, unde s-a remarcat printre profesori, s-a indargostit. Zice Chiva ca era o dragoste nebuna, patimasa, cu un frumos de prin provincie, cu masina, casa, masa, toate cele si toate la locul lor. S-au mutat urgent impreuna, iar Chiva le facea sporul casei. Le gatea, le facea curat, le era aproape.

Dar uneori dragostea nu e suficienta si patima poate fi puternica, mai ales cand esti tanar si lipsit de experienta. Frumosul din provincie iubea patimas heroina. O iubea atat de tare, incat atunci cand Adela i-a cerut sa se lase s-au despartit.

In disperarea si frenezia amorului, Adela s-a intors si-a vrut sa vada ce putea fi pentru el, mai important decat ea. Adela a gustat si ea! Si se iubeau patimas toti trei…

Frumosul s-a stins, in vraja drogului, iar din ultimele economii si imprumuturi ale Chivei, indoliata, Adela a luat drumul Elvetiei pentru dezintoxicare. Cand s-a intors, s-a angajat si din primii bani si-a cumparat heroina!

De atunci au trecut multi ani… Adela a furat intai din casa, apoi din magazine, a locuit pe strazi, a fost la dezintoxicare si pe la noi, s-a lecuit cu metadona, s-a intors acasa, a fumat hasis, a luat etnobotanice, a ajuns in coma de urgenta la Municipal, a fost data afara iar, i-a ars presul de la usa Chivei, s-a mutat la Constanta… a ajuns la Penitenciarul de femei de la Targusor!

Traieste din mila statului si din micile pachete pe care Chiva i le duce saptamanal cu speranta in ochi. Imi spune mereu cand se intoarce: “Adela e vesela, e sanatoasa, e curata…

Advertisements

2 thoughts on “Adela!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s