Utopia!

Avem nevoie de un standard extern de critica, avem nevoie de un set de presupozitii alternative, or, cum aceste presupozitii vor fi cu totul generale, constituind, ca sa zic asa, o intreaga lume alternativa, avem nevoie de o lume de vis pentru a descoperi trasaturile lumii reale in care credem ca locuim (si care poate fi defapt doar o alta lume de vis).” Paul Feyerabend, Against Method

Mi-ar placea sa te pot lua de mana, sa-ti zic ca n-ai scapare; ca tot ce e in jurul tau e doar o iluzie a ceva ce si-au dorit candva generatii. Mi-ar placea sa-ti zic ca totul s-a cladit pe idealuri si ca toate drumurile catre iad sunt pavate cu bune intentii.

Mi-ar placea sa-ti ating ochii ca sa poti vedea adevarata fata a lumii: luminoasa si calda, rece si intunecata. Care e buna? Asta depinde de perspectiva. Fara de rece n-ai sti ce-i caldura, si fara de noapte, n-ai aprecia lumina orbitoare a soarelui.

Iti cladesti impresii de perfectiune. Iti cladesti adevaruri de glorie. Iti cladesti pereti de cristal si te inchizi in ei ca-ntr-o cochilie. N-ai vrea sa iesi? Sa zbieri, sa urli, sa te faci ascultat? N-ai vrea sa torni din cand in cand acid?

Ai pretentii inutile! Incearca sa accepti ca e lumea lor! Este lumea lor si n-ai ce-i face. Cu cat o accepti mai repede cu atat mai repede vei pluti. Cu sistemul nu te pui, si de te vei pune, vei inebuni. Ai pretentii prea mari de la el. Functioneaza shontac, stangaci, iremediabil. Nu te pune cu el. Asuma-ti unicitatea si fi arogant! Ridica-te si pluteste deasupra lui! Nu-l lasa sa te consume, nu-l lasa sa te doboare, nu-l lasa sa-ti franga aripile. Zboara!

Accepta-l si fi arogant! Zboara deasupra lui si studiaza-l, observa-l, cunoaste-l. Asta te va face puternic. Nu-l lasa sa te frustreze! Frustreaza-l tu pe el, ignorandu-l. Foloseste-te de el si creaza-ti o lume a ta. Fa-o mica, mare, rotunda, patrata, fa-o pentru tine!

Mi-ar placea sa te iau de mana si sa-ti explic, ca tot ce vrei e in tine. Tot ce cauti e acolo, la locul lui, nu te obosi sa-l pui in altii!

Revolta-te cu scop, revolta-te pasnic! Sfideaza! Ocoleste! Nu te lasa prins in ghearele marelui complot! Lasa totul sa treaca pe langa tine, fara sa te corodeze, fara sa-ti stirbeasca fiinta utopica, fara sa te schimbe!

Advertisements

2 thoughts on “Utopia!

  1. adrian says:

    Usor de spus, mai greu de facut dar oricum esti pe drumul cel bun, dupa parerea mea. Iti aduci aminte de ce-ti spuneam in copilarie ? (legat de jungla ). Tu esti mai filozoafa si ai gasit o alta formula-aroganta-ok.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s