Cum sa ramai optimist intr-o lume de cacat*

Ai zile cand iti vine sa-ti iei campii?! Ia-ti-i!

Ne-am obisnuit sa induram, sa ducem mai departe, sa ne straduim, sa razbatem. Este una din caracteristicile supravietuirii. Dar oare, nu ne-am sistematizat sa acceptam orice, sa ducem o viata pesimista pentru ca, na, asta e, traim intr-o lume per genere plina de cacat cu mici sclipiri de diamant si curcubee razlete?

Nu e chiar asa de complicat insa sa fi optimist. Si cum zicea Dale Carnegie, atunci cand cunosti cu adevarat cel mai pesimist scenariu al oricarei problem pe care ai putea-o avea, e mult mai simplu sa-i gasesti rezolvarea sau sa te impaci cu ideea si sa ramai relaxat, nu e chiar atat de greu sa ramai optimist.

Tocmai de aia m-am gandit la cativa pasi simpli care te-ar putea ajuta:

  1. Permite-ti o mini depresie! Constientizeaza ce simti, fie ca-i vorba de frustrare, suparare, tristete, nervi, aloca-ti un mic ragaz sa iti dai seama cu adevarat ce simti intr-un x moment si ce anume te-a facut sa simti ceea ce simti;
  2. Plangi! Ooooo si-o sa spun asta in gura mare! Cand eram mica plangeam mereu. Apoi, am fost educata ca asta e o slabiciune si am uitat sa plang. Acum ceva ani mi-am reamintit s-o fac, asta odata cu momentul in care mi-am reamintit ca nu-s perfecta si ca e OK sa ai momente de slabiciune, ca altfel n-ai fi om. Plangi cand ti-e greu si elibereaza-te, plangi cand te doare, plangi cand ai chef. E chiar OK!
  3. Fa o pauza! Cand ai impresia ca ai ajuns la capatul puterilor, poate chiar asa e. Poate ai nevoie doar de o pauza si apoi, poti continua sa te lupti mai departe. De multe ori imi place sa-mi imaginez ca functionez cu o telecomanda de VCR. Cand simt ca nu mai rezist dau pe stop. Imi iau liber, incetez sa ma preocup de ce anume ma preocupa atat de tare. Ignor motivul pentru o perioada scurta: 3 ore, o zi, 3 zile, fac abstractie de necaz si imi limpezesc gandurile. Apoi, o iau de la capat!
  4. Fa ceva nou mereu! Nu te rutina, nu te lasa prins in banal. Oricand ti-e teama de ceva anume, fa acel lucru. Asta o sa-ti aminteasca cate lucruri inca mai ai de cunoscut pe lumea asta, si ca da, in ciuda faptului ca uneori e de cacat, mai exista si, cum spuneam mai sus, mici sclipiri de diamant si curcubee.
  5. Accepta oamenii! Absolut toti sunt OK! Pe bune! Unii sunt mai plini de cacat decat altii, dar asta nu e vina lor, e doar vina experientelor lor de viata. Oamenii trec prin diverse etape, unii vor trage ce e bun altii vor trage ce e rau, dar, cu siguranta niciunul nu este 100% bun sau 100% rau. Accepta ca toti au defecte, fii selectiv si accepta-i asa cum sunt, mai mici sau mai mari!
  6. Vorbeste! Vorbeste! Vorbeste! Despre ce simti, ce vezi, ce speri, ce nu-ntelegi, ce te sperie. Cu siguranta se va gasi cineva dispus sa te asculte. In mare, toti traim deceptii, frustrari, stari euforice, mai mari sau mai mici, mai dese sau mai rare. Cu cat vorbesti mai mult cu atat vei gasi oameni care simt la fel ca tine.
  7. Creeaza! Scrie, picteaza, construieste! Creatia tine diavolul la distanta, creatia te face un mic dumnezeu! Creatia te face sa te simti folositor, sa-ti cladesti respectful de sine, sa-ti pui mintea la contributie, sa meditezi.
  8. Lasa lucrurile la voia intamplarii! Mai fa-o si pe asta, din cand in cand. Viata te-ar putea surprinde.

 

*A se observa ca am scris “cum sa ramai optimist” 🙂 Mi-e greu sa dau sfaturi celor ce n-au fost nicicand asa!

Advertisements

One thought on “Cum sa ramai optimist intr-o lume de cacat*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s