Sete de Sange!

Buna seara! Eu sunt acel Roman, care n-a votat…

Hai! Cine arunca primul cu piatra?

Mie nu-mi place nici de Ponta, nici de Iohannis. Defapt nu-mi place per genere clasa politica din Romania. Si tot eu, sunt cea care nu voteaza raul cel mai mic dintre doua rele. Pentru ca asta e Dreptul meu. Da! A alege e un drept, nu o obligatie! Si dreptul de-a alege daca alegi, e dreptul meu constitutional, fara sa fiu judecata, fara sa fiu hulita, fara sa fiu acuzata de prostie, ignoanta sau indolenta. De ce?! Pentru ca asta inseamna Democratie.

Oamenii ies in strada pentru ca vor Democratie!

Eu cred ca oamenii ies in strada pentru ca vor sa fie eroi, vor sa insemne ceva, vor sa conteze!

Daca oamenii vor democratie, intai ar trebui sa fie toleranti: toleranti cu cei ce nu voteaza, toleranti cu cei ce voteaza altfel decat ei.

Pe cat limita tolerantei unei populatii este mai mica, pe atat scade nivelul democratiei.

In ultimele saptamani, am asistat la un comportament al semenilor mei, care pe mine nu ma face mandra, asa cum multi se simt zilele astea. Pe mine nu ma fac sa ma simt mandra nici articolele meschine despre X sau Y candidat, nici multimea care striga “puie monta” (pentru ca asta e lipsit de decenta si de educatie), nici faptul ca unii sau altii sunt numiti prosti pentru ca nu ies la vot sau ies la vot dar voteaza cu “cine nu trebe’ ”.

Trebuie sa recunosc ca intr-adevar

, n-am avut nicicand spiritul de turma si nici n-am sa-l am. Pentru ca sunt toleranta! Si pentru ca, cred cu ardoare, ca pentru a trai intr-un sistem democratic, e nevoie sa accept ca nu toata lumea gandeste ca mine, ca e bine ca nu toata lumea gandeste ca mine, si mai cred ca orice om poate exprima orice opinie in limita decentei si a bunului simt, ca orice om poate manifesta pasnic.

Dragi compatrioti, si per genere, oameni: Nu e nevoie sa huliti, nu e nevoie sa va manifestati violent (verbal sau non-verbal), nu e nevoie sa aduceti injurii la adresa oamenilor. E nevoie doar sa va exercitati sau nu un drept, la vot! E atat de simplu!

Si am sa va mai spun ceva: eu sunt acel Roman care-as putea alege maine s-o iau de la capat in alt loc, care m-ar primi cu bratele deschise si drepturi depline, dar aleg sa nu o fac. Nu-i condamn pe cei ce o fac, pentru ca ii inteleg si da, pentru ca sunt toleranta! Pentru ca accept ca omul se pune pe sine inaintea intregului, pentru ca este supus instinctului de supravietuire!

Eu aleg in fiecare zi sa raman aici, pentru ca sper. Nu mai cred in minuni, dar sper, ca oamenii se vor schimba. Si nu astept nici de la Ponta, nici de la Iohannis minuni. Am invatat in timp ca minunile mi le creez singura. Insa, sper ca oamenii se vor schimba.

Sper ca infirmiera lipsita de compasiune de la spitalul Elias, unde am nascut, data viitoare nu va trimite o lauza sa-si ia o cana cu apa de la 2 etaje distanta, la o ora dupa nastere; sper ca functionara de la ANAF n-o sa ma mai priveasca cu scarba data viitoare cand ma voi duce sa depun declaratii; sper ca data vitoare cand voi ajunge la pediatrul (profesor) de la Medsana cu Andru, o sa ma trateze cu respect si nu ca pe ultima mama de pe planeta; sper ca vecina de la 3 e fericita ca acum o inunda altcineva; sper ca administratorul fostului meu bloc nu va mai fura si vor avea fostii mei vecini apa calda; sper ca angajatii de la DistriGaz nu vor mai astepta spaga si-si vor misca poponetul mai repede sa-mi dea drumul la gaz; sper ca mosii de la baile din Moldova n-o sa ma mai tarteze ca pe un paria, data viitoare cand ne vedem pe coridor la proceduri pentru simplul fapt c-am indraznit sa am artroza la genunchi la 20 de ani.

De ce sper toate astea? Sau, mai bine zis, ce ma motiveaza sa sper toatea astea? Ma motiveaza doctorita mea din sistemul de stat care ma trateaza mereu cu respect si omenie; doamna de la patiserie de la Mega care-mi pune deoparte gogosi cu zahar; rezidentul de 27 de ani care m-a asistat pe parcursul a 6 ore de travaliu si m-a ajutat sa nasc, total dezinteresat; ma motiveaza si vanzatorii de la tarabele din piata care uneori imi dau fructe in plus; si femeile de serviciu de la job, care-mi zambesc zilnic; in mare, ma motiveaza oameni care-mi dovedesc ca se poate!

Omul sfinteste locul!

Pentru ca dragii mei, daca asteptati totul de la un presedinte sau de la un guvern, mi-e teama ca veti fi dezamagiti! Schimbarea nu se face in strada si cu siguranta nu se face agresiv. Schimbarea se face in noi, in mod treptat, cu calm, cu speranta si cu multa, multa toleranta.

Va urez o seara placuta!

Eu sunt cea care spera!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s